Verwarring en een onbehaaglijk gevoel…

Elke coronabesmetting, elke coronadode is er 1 teveel… dat is absoluut waar…

Ik herinner me nog de dagen voorafgaand aan die eerste lockdown, we mochten wel-niet-wel-niet openblijven. De spanningen die daarmee gepaard gingen waren soms misselijkmakend! Er was toen ook geen perspectief wanneer ons kapsalon weer zijn deuren mocht openen, we wisten toen ook niet goed hoe we ons moesten beschermen en op een veilige manier klanten ontvangen.

De weken die volgden na de verplichte sluiting waren er van bezinning. Alles namen we onder de loep! De ‘financiële gezondheid’, ons artistiek niveau, onze klantvriendelijkheid, het welzijn van onze medewerkers, onze job als zaakvoerders… We wisten toen ook nog niet welke overheidssteun we zouden krijgen en wanneer. Ik dacht toen eerlijk waar dat mijn hele spaarboek er zou aangaan. Dat bleek nadien gelukkig niet waar. Wat me toen al opviel en enorm irriteerde was het gebrek aan consistentie van onze overheid. Door mijn andere job als boekhouder heb ik geleerd om snel te schakelen wanneer obstakels zich voordoen in onze onderneming. Ik was helemaal voorbereid – dacht ik – tot ik doorhad dat de overheid al een maand geen euro had uitbetaald aan onze medewerkers. Ik ga u mijn lang verhaal besparen over de talloze e-mails en telefoons die ik pleegde met de bevoegde instanties… Dat het allemaal ‘vierkant’ liep was wel duidelijk! Ik vertrouwde vervolgens de hele situatie voor geen meter en we namen het heft zelf in handen. We gingen ten rade bij mensen uit de medische sector, producenten van maskers en ontsmettingsmaterialen. We maakten ons plan op, ons corona-preventieplan.

Het welzijn van onze klanten, van onszelf, van onze medewerkers, DAT was en is nog steeds prioriteit nummer 1!

Ons ‘preventiebeleid’ was klaar maar hoe ging het ondertussen met onze klanten? Hoe ervaarden zij deze crisis en hoe was hun kijk op terug ‘uit hun kot komen’? Ik maakte een enquête om te peilen hoe hun gemoedstoestand was. Het was een zeer leerrijke periode en met veel enthousiasme en gezonde spanning begonnen we aan onze heropstart op 19 mei.

Kontrast draait sindsdien weer op volle toeren. Onze klanten voelen zich veilig, iedereen kent onze preventieregels en leeft ze na. Wij zijn sinds die 19de mei geen fractie afgeweken van onze strikte hygiënische preventiemaatregelen.

Maar de echte balans van de samenwerking tussen ons en onze klanten, konden we pas vele weken/maanden later opmaken, uiteraard. Vorige maand maakten we een telling en konden maar liefst minstens 1200 mensen optekenen die Kontrast hadden bezocht sinds die 19de mei! Omdat wij een vlotte communicatie hebben met onze klanten en vaak ook zelf ‘polsen’ naar hun gezondheid, konden wij besluiten – volgens de info die wij konden vergaren – dat er GEEN ENKELE besmetting is doorgegaan in onze zaak! OPLUCHTING! Blijheid, dankbaarheid… Want toegegeven, ondanks onze voorbereiding, striktheid, was deze bevestiging toch wel heel deugddoend! We waren en we zijn goed bezig, OEF!

Tijdens de lockdown, sinds de heropstart en ook nu, zijn we vaak een luisterend oor voor de mensen. Zeker voor de wat oudere mensen die verward raken door alle prikkels in deze crisis. Voor hen is hun wekelijks kappersbezoek iets waar ze naar uitkijken. Ook andere klanten vonden terug deugd in het laten verzorgen van hun haren, om zichzelf een geheel andere ‘look’ te gunnen, of gewoon hun momentje ‘me-time’ bij de kapper zoals voorheen… De synergie in ons kapsalon is bijzonder krachtig, dat is iets wat wij echt koesteren…

Nu gonst het van de berichten over een tweede lockdown… De cijfers zijn dan ook barslecht en uiteraard vind ik het schrijnend wat daar aan het gebeuren is in de ziekenhuizen…

Zal het wel helpen? vraag ik me dan af… Gaan we dat echt weer doen? Alles ’toegooien’ om alles weer ‘beter’ te maken? Zal Kontrast verplicht sluiten – en andere ondernemingen die geen besmettingen optekenden – een meerwaarde hebben in deze crisis? Wetende dat men ‘ooit’ de rekening moet betalen van de premies die uitgereikt zijn en dan nog wel aan ondernemingen zoals wij waar nooit besmettingen of broeihaarden waren? We zullen weer aan onze oudere klanten moeten uitleggen dat ze weer voor lange tijd niet kunnen komen, we zullen het hen dikwijls moeten herhalen wanneer ze ons verward opbellen, zal dat een meerwaarde hebben? Moet ik onze medewerkers terug op ‘werkloosheid door corona’ zetten terwijl er geen corona in Kontrast is? Moeten onze medewerkers wederom met 70% van hun inkomen overleven en dit terwijl Kontrast gezond is en op volle toeren draait? Zal dat dan een meerwaarde zijn?

Ik heb de wijsheid niet in pacht, zeker niet… In de eerste golf vond ik het onverantwoord om Kontrast open te houden. We sloten toen zelf de deuren voor die verplichte sluiting. Sindsdien is er zoveel veranderd en hebben we zoveel geleerd. Ons eigen sociale leven is eerlijk waar nog steeds even beperkt als toen in maart maar dat geeft niet… We ontdekten dat we dan toch een essentiële rol vervullen en dat doen we van harte en voor elke klant – jong of oud – elke keer weer opnieuw. We willen dat graag blijven doen, hartelijk artistiek, voor uw en ons mentaal welzijn én in alle veiligheid én samen, zoals we altijd al deden <3

Blijf gezond beste mensen en blijf vooral moed houden, dat zullen wij ook doen 😉

Warme groet

Kristel – colorist